Se anunță o altă lovitură în plex la adresa statului democratic: justiția devine opțională.
Justiția română a decis că legea trebuie respectată, iar Guvernul spune simplu: „n-avem bani” și decide să ocolească aplicarea hotărârilor judecătorești printr-o nouă asumare a răspunderii.
Răspunsul „n-avem bani” este mincinos, sfidător și este o faptă penală.
Acum, se gândește cineva că Guvernul avea puși deoparte bani pentru plata acestor drepturi salariale și nu vrea să-i folosească? Crede cineva că exista această secțiune în buget: „bani pentru a aplica hotărârile judecătorești prin care suntem obligați să respectăm legea pe care tot noi am dat-o”?
Dar, într-un stat democratic o hotărâre judecătorească, definitivă și irevocabilă trebuie aplicată, indiferent dacă ne place sau nu.
Cum ar fi dacă un criminal ar fi condamnat la 20 ani de închisoare, iar el ar spune: „îmi pare rău, n-am atâta timp la dispoziție, am alte lucruri de făcut?” Câți criminali când își fac planurile de viitor își trec pe hârtie: „5 ani cu nevasta, apoi 20 de ani la închisoare, pe urmă 5 ani la țară la bunici”?
Acum, cum ar trebui să se continue propoziția „n-avem bani” ca să fie corectă?
- N-avem bani, dar facem o analiză de unde putem lua acești bani printr-o rectificare bugetară.
- N-avem bani și nu vedem de unde am putea scoate acești bani, atunci ne depunem demisia și să vină alții care pot să o facă.
Dacă se sparge o țeavă în casă și nu știi s-o repari, nu chemi un vecin sau un instalator care să oprească apa și pe urmă să înlocuiască țeava? Dacă nu ai planificată în bugetul lunar o spargere de țeavă n-o mai repari?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu