joi, 29 septembrie 2011

E foarte bine!

Povestea spune că un rege african avea un prieten foarte bun din copilărie. Acest prieten avea obiceiul ca indiferent de situația în care se afla (pozitivă sau negativă) să reacționeze la fel:  „E foarte bine!”
 
Într-o zi, regele și prietenul său se aflau la vânătoare. Prietenul încărca și pregătea armele pentru rege. Dintr-o greșeală, o armă s-a descărcat și i-a retezat regelui buricul degetului mare. Examinând situația, prietenul a remarcat ca de obicei: „E foarte bine!” 

La asta regele a replicat: „Nu, nu e bine deloc!” și a ordonat ca prietenul lui să fie aruncat în închisoare.
 

Un an mai târziu, regele vâna într-o zonă periculoasă. A fost capturat de canibali, care l-au dus în satul lor. L-au legat de un proțap și se pregateau să-l „prepare”.
Unul dintre canibali care vroia să dea foc a observat că regele nu avea buricul degetului mare. Fiind superstițioși, aveau ca regulă să nu manance pe nimeni care nu era...
întreg. În concluzie l-au eliberat pe rege. La întoarcerea acasă, regele și-a reamintit de întâmplarea de la vânătoare când își pierduse degetul și, cuprins de remușcări, a ordonat ca prietenul lui să fie eliberat.

„Ai avut drepate”, i-a spus prietenului proaspăt eliberat. „A fost foarte bine că mi-ai retezat buricul degetului.” Și a început să-i povestească pățania cu canibalii. 

„Îmi pare foarte rău că te-am trimis la închisoare atâta vreme. A fost urât din partea mea să fac acest lucru.”
„Nu”, a replicat prietenul , „Este foarte bine!”. 

„Ce vrei să spui cu asta, «Este foarte bine?!?» Cum poate fi bine să-ți trimiți prietenul la pușcărie un an?”.
„Dacă n-aș fi fost în pușcărie, aș fi fost cu tine.”



Vorba lu' Napoleon Hill: "Within every adversity lies an equal or greater opportunity."

2 comentarii: