marți, 10 mai 2011

De ziua României Mari

Astăzi, acum câteva zeci ani, era ziua națională a României, mai exact între 1866 și 1948.
Așa cum scriam și acum un an, 10 mai era o sărbătoare cât se poate de importantă, cu mai multe semnificații, în special pentru regalitate.
Totuși, cred că ar fi cel puțin un motiv destul de întemeiat pentru a muta ziua națională de pe 1 decembrie pe 10 mai: micii merg mai bine primăvara decât iarna.
Cum la noi cam atât înseamnă ziua națională, nu văd de ce să ne chinuim în frig an de an, când am putea să creștem și prezența dacă am muta-o într-o perioadă mai călduroasă.
Acum, hai să vedem ce am putea sărbători:
1. Unirea Principatelor - din păcate s-a săvârșit pe 24 ianuarie, când e mai frig decât în decembrie, deci pică din start.
2. Înscăunarea Principelui Carol și încoronarea sa ca Rege al României - 10 mai, dată bunicică, dar noi, fiind republică, nu putem să sărbătorim o dată care are ne-ar putea face să ne gândim la alte variante de guvernare.
3. Independența față de Imperiul Otoman -  9/10 mai (declarată) sau 13 iulie (recunoscută). Până acum varianta asta pare cea mai bună, iar dacă luăm în calcul varianta recunoașterii oficiale ne alegem cu o dată foarte bună - 13 iulie.
4. Eliberarea de sub jugul fascist - 23 august, o zi cât se poate de călduroasă dar care ne aduce aminte de întoarcerea armelor, dar mai ales de comunism când a fost ziua națională.
5. Revoluția din decembrie 89 - 16-25 decembrie oricât de importantă a fost pentru noi, cei de astăzi, ce dată ar trebui să sărbătorim, 16 decembrie sau 25 decembrie? E frig și se suprapune cu Crăciunul.

Alte variante?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu