Astăzi, acum câteva zeci ani, era ziua națională a României, mai exact între 1866 și 1948.
Așa cum scriam și acum un an, 10 mai era o sărbătoare cât se poate de importantă, cu mai multe semnificații, în special pentru regalitate.
Totuși, cred că ar fi cel puțin un motiv destul de întemeiat pentru a muta ziua națională de pe 1 decembrie pe 10 mai: micii merg mai bine primăvara decât iarna.
Cum la noi cam atât înseamnă ziua națională, nu văd de ce să ne chinuim în frig an de an, când am putea să creștem și prezența dacă am muta-o într-o perioadă mai călduroasă.
Acum, hai să vedem ce am putea sărbători:
1. Unirea Principatelor - din păcate s-a săvârșit pe 24 ianuarie, când e mai frig decât în decembrie, deci pică din start.
2. Înscăunarea Principelui Carol și încoronarea sa ca Rege al României - 10 mai, dată bunicică, dar noi, fiind republică, nu putem să sărbătorim o dată care are ne-ar putea face să ne gândim la alte variante de guvernare.
3. Independența față de Imperiul Otoman - 9/10 mai (declarată) sau 13 iulie (recunoscută). Până acum varianta asta pare cea mai bună, iar dacă luăm în calcul varianta recunoașterii oficiale ne alegem cu o dată foarte bună - 13 iulie.
4. Eliberarea de sub jugul fascist - 23 august, o zi cât se poate de călduroasă dar care ne aduce aminte de întoarcerea armelor, dar mai ales de comunism când a fost ziua națională.
5. Revoluția din decembrie 89 - 16-25 decembrie oricât de importantă a fost pentru noi, cei de astăzi, ce dată ar trebui să sărbătorim, 16 decembrie sau 25 decembrie? E frig și se suprapune cu Crăciunul.
Alte variante?
Lașitate înseamnă nu numai să eviți sau să fugi, tot lașitate e și dacă nu-ți pasă. - Octavian Paler
marți, 10 mai 2011
De ziua României Mari
Etichete:
10 Mai,
România,
sărbătoare
luni, 9 mai 2011
Noi nu ne vindem țara!
Noi nu ne vindem țara! Noi, nu ne vindem țara?
Pe blogul lui Victor Ciutacu am găsit un studiu de caz: Argentina. Documentarul este foarte interesant și e și mai interesant când vezi similitudinile cu ceea ce se întâmplă la noi.
Pe blogul lui Victor Ciutacu am găsit un studiu de caz: Argentina. Documentarul este foarte interesant și e și mai interesant când vezi similitudinile cu ceea ce se întâmplă la noi.
Etichete:
Argentina,
criză,
FMI,
România,
Victor Ciutacu
luni, 2 mai 2011
Din nou... flori
Dacă în însemnarea trecută vorbeam despre flori, iată că astăzi am avut din nou parte de petale, doar că... de gheață:
Prima grindina de primăvară din București 2011 |
Abonați-vă la:
Postări (Atom)